Goudzoekers lanceren het Vergeten Zwarte Goud op groot evenement
Tributefestival met ‘vergeten’ artiesten en grote namen
Sint Jansklooster is op 3 juni 2023 het decor voor een groot concert met vergeten artiesten van het Nederlandstalige levenslied. Dat is een initiatief van de ‘goudzoekers’. Zij kondigden onlangs al het boek ‘Het Vergeten Zwarte Goud’ en voegen daar nu een eigen tributefestival aan toe. “Deze muzikanten verdienen nog één keer een groot podium”, zeggen de goudzoekers. Ook grote namen komen volgend jaar naar Sint Jansklooster.
Liefhebbers van het genre noteren de datum ongetwijfeld nu al roodomrand in hun agenda. Tijdens het festival staan artiesten op het podium die voor het grote publiek onbekend zijn, maar die in de scene een grote naam hebben. Het zijn muzikanten die singles uitbrachten waarvoor verzamelaars nu veel geld betalen. De goudzoekers verzamelen hun verhalen en leggen die vast in een boek dat komend jaar verschijnt.
Over de missie
De groep muziekliefhebbers uit Sint Jansklooster en Zwartsluis heeft een missie met het boek en het festival. “De wortels van de moderne Nederlandstalige muziek voeren terug naar de tijd van de singles en de elpees. De periode van het zwarte goud is onderdeel van onze geschiedenis, maar de muzikanten krijgen niet het podium wat ze verdienen. Daarin willen wij verandering brengen. Nu kan het nog…”, zeggen de goudzoekers.
Ze spraken in de afgelopen maanden artiesten in alle uithoeken van Nederland. Sommige daarvan zijn landelijk bekend, anderen zijn sterren in hun eigen regio en anderen zijn totaal van het podium verdwenen. Ook zijn ze nog steeds op zoek naar vergeten parels, zoals zangeres Lola die volledig van de aardbodem verdwenen lijkt.
De goudzoekers willen deze artiesten nog eenmaal bedanken voor hun bijdrage aan de Nederlandse muziekcultuur. Dat gebeurt tijdens een groots opgezet festival in Sint Jansklooster waarop ook het boek wordt gepresenteerd. De vergeten artiesten delen dan het podium met toppers van nu. Namen maakt de organisatie de komende periode bekend.
v.l.n.r. Dennis Jensen Verhoeckx, Robert Rook, Hendri op de Haar, Jan Wind (van De Jeventa's) en Germaine Rook.
“We zijn allemaal liefhebbers van het ouderwetse vinyl. Dat is terug van eigenlijk nooit helemaal weggeweest. Wij speuren al jarenlang naar singles uit de gouden tijd van de Nederlandse muziek, die wat ons betreft in de jaren vijftig tot en met zeventig ligt”, vertelt Hendri op de Haar.
Het is de muziek die op verschillende plekken nog steeds klinkt door heel Nederland maar bij het grote publiek veelal onbekend is. Veel van dat werk staat ook op Spotify of is makkelijk verkrijgbaar op muziekdragers, maar de belangstelling van ons gaat vooral uit naar het zeldzame werk. “Wij speuren het internet en markten en beurzen af op zoek naar bijzondere singles. Die zijn vaak gemaakt door artiesten die niet meer in de schijnwerpers staan”, zegt Dennis Jensen Verhoeckx.
Bovendien is er over die zangers en zangeressen nauwelijks informatie te vinden. Dat terwijl het gaat om schitterende muziek die juist aandacht verdiend, vertelt Robert Rook.
''Wat ons vier bij elkaar heeft gebracht is wat muziek eigenlijk altijd doet; vriendschap en verbinding. Muziek geeft herinneringen en dat maakt het leven mooi. Dus laten we samen herinneringen maken met- en door muziek'', zegt Germaine Rook.